måndag 16 maj 2011

Kommunstyrelse

Ja då har det vi avverkat dagens kommunstyrelse. Det var ett digert material med 38 ärenden och ett extra ärende.

Det inleddes med bokslutsprognos efter fyra månader. Miljö och byggnadsnämnden räknar med ett underskott på 300 000 kr. De har problem att klara intäkterna. Detta var det som nämnden framförde i budgetarbetet i höstas. Vi Socialdemokrater tyckte att de hade fog för att höja avgifterna. Det visar sig i denna första prognos att Alliansen nog skulle gått på nämndens förslag om att få höja vissa avgifter.

Socialnämnden har en prognos på minus 1 850 000 kr. De stora avvikelserna är på ekonomiskt bistånd, flyktingverksamhet och hemtjänsten. Fullmäktige gav i november ett tillskott till ekonomiskt bistånd på 1 000 000 kr. Vi såg att detta inte skulle räcka utan ville ge 300 000 kr mer, det sa Alliansen nej till. Våra extra pengar hade inte räckt fast det hade underlättat det ser vi nu.

Utbildnings och kulturnämndens prognos är på minus 1 505 000 kr. De stora underskotten är inom grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.
Ett intressant underskott är på vårdnadsbidrag - 200 000 kr. Det är fler än budgeterat som valt detta. Partierna som säger att de representerar jobblinjen och inte vill ha bidrag har här ett bidrag som har i princip som enda krav att man inte nyttjar kommunal förskola. Ta bort vårdnadsbidraget så kan vi stärka upp förskolan med dessa medel.

Kommunstyrelsen redovisar ett överskott på 435 000 kr.Det härrör sig till överskott på renhållning och en del vakanser inom kommunstyrelsen.

Vi beslutade att riva Industrin 8 i Strömsnäsbruk. Det har tidagre varit  bla Konsum, Lindvalls affär och företagshälsovård. Det har stått tomt ett tag efter det att Socialnämnden lämnade den. Nu ska den rivas. Det kommer att bli väldigt bra för de som bor i servicelägenheter bakom fastigheten.

Vi Socialdemokrater sa nej till att begränsa torghandeln i Markaryd. Alliansen beslutade att torghandel ska det vara på tisdagar och fredagar mellan 0800-1600. Nu kommer det bli svårt för de som jobbar att hinna med att handla på torget. Det är nog många som tackar Alliansen för detta. I andra kommuner försöker de utveckla torghandeln i Markaryd avvecklar Alliansen den. Det blir kraftiga försämringar.

Turiststugan som står vid Shell i Strömsnäsbruk kommer att flyttas till Anderslöv. Det blev MIF som tar över den. MIF har en väldig stor ungdomsverksamhet och stugan kommer att komlettera den konstgräsplan som nu drar igång.

I Markaryd kommer det spelas elitpingis. Det är oerhört glädjande. Det är Markaryds bordtennisklubb som spelar i pingisligan. Vi beslutade att ge ett elitverksamhetsbidrag på 100 000 kr. Detta kommer att ge oss bra reklam för kommunen med tvsända matcher och vi kommer synas i tidningar runt om i landet. Lycka till med spel i högsta serien.

Detta var några av de ärenden som avgjordes idag.
Jag avslutade dagen med ett årsmöte på Ädelfors folkhögskola.
Jag blev där invald som ersättare i styrelsen. Ädelfors är en skola som ägs av Arbetarrörelsens organisationer i södra Sverige. Det ska bli skoj att jobba med detta framöver.

1 kommentar:

  1. Hej Joakim
    Det var en ICA Affär som Lindvalls startade i gamla Konsum
    Mvh Berne

    SvaraRadera