måndag 30 maj 2011

Senaste kommunfullmäktige

Torghandel
Ja då har den stora striden om torghandel varit uppe till beslut i kommunfullmäktige. Förslaget som var innebar att det skulle införas begränsning av antalet dagar som det skulle vara tillåtet med torghandel. Från dagens alla dagar mellan 0700-1700, så skulle det bli tisdagar och fredagar mellan 0800-1600. Detta förslag har rört upp känslorna hos Markarydsborna. Det har varit många som ringt, mailat och lämnat sympunkter på vårt synpunktshanteringssystem. Från Alliansen sida har de tidigare inte haft en tanke på att ändra sig. Men även de vek nu ner sig för den storm detta rörde upp.
Men jag tycker att en del av de skäl som kom fram känns som en efterkonstruktion, men de gör ju klart vad de kan för att komma ur detta på bästa sätt.

Från Socialdemokraternas sida har vi från början sagt nej till att ändra dagarna för torghandeln. Våra skäl till detta är b.la.
Vi är övertygade om att handel föder handel. Ju mer folk som kommer till orten för att handla så gynnar det alla övriga handlare också.
Att vi har torghandel gör att vårt centrum upplevs som mer attraktiv det blir liv och rörelse.
Vi ser också att andelen närproducerad mat tillgänglig för medborgarna kan öka.

Vi anser dock att det är viktigt att de som hyr torgplats följer de tider som finns och att de håller sig inom den plats som de hyrt. Vi vill därför att kommunen märker upp de platser som finns för torghandlarna.

En synpunkt som kommit fram i denna debatt är hur dåliga våra butiker är när det gäller tillgänglighet. Här måste fastighetsägarna ta kritiken till sig och göra butikerna tillgängliga. Detta tror jag är en viktig fråga för att den lokala handeln ska klara sig.

Vi förde fram ett gammalt förslag om att kommunen borde titta på om vi kan göra torget större. Man kan utöka ytan bakåt över parkeringsplatsen. Vi skulle då kunna få ett torg som hade plats för de handlare som vill stå där. I det fallet kan jag tänka mig att ha en viss begränsning i antalet dagar. Det skulle bli som torghandel brukar vara i större orter. För vårt problem är begränsningen av antalet platser.
Det gäller att börja förändringen i rätt ordning. Det är bra att utredningen nu ska fortsätta innan beslut tas.

Motion vägning av hushållsavfall
Moderaten Göran O Persson har lämnat in en motion om vägning av hushållsavfall. Fullmäktige beslutade sig för att besvara den och hänvisa till det avtal vi har idag som inte medger detta. Vi Socialdemokrater är emot att väga hushållssoporna. Vi ser att detta skulle missgynna våra barnfamiljer som har blöjbarn. Det gynnar inte heller vissa äldre som har inkontenshjälpmedel. Att väga soporna har på vissa håll inneburit problem när andra har slängt i nåns tunna. Det kan bli fullt grannkrig ibland.
Att väga sopor gynnar friska personer utan barn.
För de som vill kan man välja att ha hämtning med längre intervall emellan.
Däremot så måste vi fundera över hur vi kan öka benägenheten att sotera mera. Till nästa upphandling så bör vi utreda förutsättningarna för hushållsnära sortering. Vad bli kostnaderna för detta och vilka vinster kan vi se med att annat system.

Förskottering av medel till Pågatåg
Kommunfullmäktige fattade ett historiskt beslut om att låna ut pengar så vi kan komma igång med ombyggnad av tågstationen som ska möjliggöra start av Pågatågstrafik. Principiellt är jag emot att kommunerna ska ta kostnader som ligger på staten. Men nu är spelreglerna på detta vis då gäller det att spela med om vi vill ha investeringar i kommunen. Pengarna får vi tillbaka fast vi vet inte riktigt när. Förskottering och medfinansiering är egentligen helt horribelt. Vi ska inte investera i det som andra har ansvar för. Bekrymret är att jag tror inte detta system ändras när det blir ett annat styre i landet igen. Fast jag ska jobba för att det ändras de vägar som jag har möjlighet till.

Detta var de stora punkterna på kommunfullmäktigemötet.
För de som är intresserade av de beslut som ska tas så finns handlingarna till fullmäktige utlagt på kommunens hemsida några dagar innan mötet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar