tisdag 22 november 2011

Centerns skrämseltaktik

I gårdagens Smålänning kunde vi läsa en debattartikel från Yngve Sunesson (C). Den handlar om hans irritation över att Kronoberg vill tillhöra Skåne. I denna irritation tar han fram ett lågt retoriktrick. Han skrämmer med att om vi går in i Region Skåne så kommer Ljungby Lasarett att upphöra som akutsjukhus.
Han säger också att Region Halland nu är öppna för att västra Kronoberg är välkomna till Halland.

Jag blir förvånad över hur Yngve lägger fram sina argument. Han är som jag känner honom en lugn klok och sansad man. Men i denna frågan så undrar jag hur Yngve tänkte. Vad har Yngve för garantier att en anslutning till Region Halland garanterar att Ljungby lasarett blir kvar som akutsjukhus? För Markaryd kommer Kristianstad att vara närmaste akutsjukhus i Skåne med sju mil. Tillhör vi Region Halland så är det bara 5,5 mil till Halmstad varför skulle Halläningarna låta Ljungby lasarett vara kvar då?
Man kan ju också fundera över Region Hallands inställning i denna frågan. Under den senaste åren som Regionfrågan varit aktuell så har Halland haft ett mål de ska vara en egen region. Inget intresse har funnits för att titta österut.

Då kommer jag till nästa Centerfråga ihop med Halland. Det handlar om kollektivtrafiken, både tåg och buss. Jag har nu varit kommunalråd i drygt tio år och har under hela tiden ihop med Bengt Germundsson jobbat för bättre förbindelser mot Halmstad. Vi som har varit delaktiga i detta även Centern vet att länstrafiken i Halland har visat noll och inget intresse för detta. Pågatågstrafiken till Markaryd startar om planeringen håller sent 2013. Den gör det trots inställningen från Region Halland. Den gör det pga Skånetrafikens vilja att förbättra tågtrafiken även norr om deras gräns.

Jag blev förvånad att Centern för några veckor sedan var ute och propagerade för genomgående tåg till Halmstad. Att politikerna från Markaryd gör det är helt ok för de har jobbat för detta länge. Men de har representanter för C i Region Halland med. De ligger ju bakom det läge vi har idag med usel busstrafik och ingen planerad start av genomgående tåg till Halmstad.
Isak Engqvist hade i ett tidigt blogginlägg (som nu är ändrat) frågan att det var dags att de andra partierna i Markaryd visar var de står i frågan. Det svaret är ju rätt klart det var kanske därför han ändrade i sitt inlägg.

Jag tycker mig se ett mönster i Markaryds Centerns agerande just nu. De hotar med stygga Skåne och vill att vi ska gå till de snälla Hallänningarna. Med tåginlägget vill de dölja att Centern i Halland under många år inte visat något som helst intresse för att blicka Österut. Det vet Yngve Sunesson, Sven Jansson och Isak Engqvist.

Jag vill avsluta med att det kanske i slutändan blir på det viset att vi går mot Halland eller Skåne. Det kanske inte blir nåt alls av en storregion. Men Centerns agerande på flera plan just nu förundrar mig.
 Vi har även ett helt enigt kommunfullmäktige i Markaryd om att godkänna en avsiktsförklaring om att jobba vidare med Skåne som bas i en ny sydsvensk region.

1 kommentar:

  1. ”Lugn, klok och sansad…” tackar.
    Min huvudtanke med debattartikeln är att väcka Ljungbyborna, som hittills passat i frågan och bara följt "storebror" Växjö.
    Att det finns ett intresse i Halland för att bli större vet jag efter att ha bevakat landstings- och regionfullmäktigedebatterna där i flera år. Inte bara C-ledamöter utan också regionstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim uttalade vid förra mötet att det finns en öppenhet i Halland för ev intresserade Smålandskommuner att ingå i en utvidgad Region Halland (som ju har erfarenhet av att inkorporera smålänningar sedan Hylte kommun bildades i början av 70-talet).
    Några garantier för Ljungbysjukhuset kan knappast ges för Hallandsalternativet heller, men det är viktigt att diskutera den frågan innan en ny region bildas, så inte folkstormen kommer när det är för sent.
    Och Skåne har fortfarande inte sagt ja till Kronoberg – bara "nja" och att frågan ska utredas under några år. Det sämsta alternativet är att skåningarna säger nej om fyra år. Var står vi då? Därför är ett alternativ viktigt att ha och för Markaryd är Halland betydligt bättre än Östergötland.
    Yngve

    SvaraRadera