måndag 21 november 2011

Budget 2012

På torsdag är det dags att fatta beslut om budget för 2012.




Vi är i stora stycken överens med Alliansen om budgeten för nästa år.
Det finns ett antal saker där vi kommer lägga förslag som är avvikande.
Jag ska nämna några av dessa.

Vi har under många år jobbat för Heltid en rättighet deltid en möjlighet. Vi lägger fram ett yrkande där personalchefen ska ta fram förslag på att genomföra detta under nästa år inom alla kommunala yrken. Vi har det idag för vårdpersonal. Vi Socialdemokrater tycker det är dags att ha det inom hela den kommunala sektorn. Detta kan bli en konkurrensfördel för oss när vi står inför stora rekryteringa framöver.

Vi vill öka öppettiderna på vår återvinningsanläggning. Detta är för många medborgare en väldigt angelägen fråga.

Vi säger nej till den höjning av taxorna på 46 % som Alliansen vill införa för i huvudsak familjekort till simhallen. Vi tycker det är rimligt att göra en höjning för det har inte gjorts på många år. Förslaget som ligger är att familjeårskortet skall höjas från 1500 kr till 2200 kr detta ärorimligt mycket. Vi tror att detta kommer att innebära att en hel del barnfamiljer kommer att välja bort att köpa ett simkort. Detta drabbar barnen i första hand.

Vi för fram att vi ska slopa vårdnadsbidraget. Det beräknas nästa år kosta oss 750 000 kr. Detta är ett bidrag för att man inte använder kommunal barnomsorg. Det är inget bidrag som säger att föräldrarna är hemma med barnen. Vi vill istället förstärka förskolan. Detta är för oss en viktig prioritering.

Vi vill öka anslaget för att hålla fritidsgårdarna öppet.

Vi ökar bidraget till de lokalhållande föreningarna. Det är bla våra Folkets hus, Verdandi i Traryd, Skeensgården i Vivljunga och Hembygdsgården i Hinneryd. De håller kommunen med föreningslokaler för en förhållandevis låg kommunal kostnad.

Detta är några saker som vi kommer att föra fram på torsdag. Det finns möjlighet att lyssna på kommunfullmäktige på RadioMarkaryd.
Fullmäktige börjar kl 1600 och det innehåller en allmänpolitisk debatt den brukar kunna hetta till och vara rolig, tycker jag iallefal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar