torsdag 13 oktober 2011

Debattartikel Smålänningen 12 oktober

Igår hade jag en dabattartikel i Smålänningen som handlade om utmaningsrätten och vilken följd detta kan få.
Hos oss kan det innebära att två lokalvårdare kan få gå pga arbetsbrist.


Utmaningsrätten gör Markaryds kommun till en sämre arbetsgivare

 I mars 2010 beslutade kommunfullmäktige i Markaryds kommun att säga ja till en motion från Moderaternas Göran O Persson.

Motionen handlade om att införa utmaningsrätt. Det innebär att ett företag kan utmana kommunen om att de vill att ett visst område ska upphandlas.

 I debatten sa Bengt Germundsson (KD) bl.a. följande ”vi måste titta på annat än personalperspektivet”.

Jag framförde att det är vi politiker som ska sitta i förarsätet och bestämma när verksamhet ska entreprenadutsättas. Det kan inte vara på det sättet att privata företag ska ha frikort in i den kommunala världen.

 Ett lokalt företag utmanade städningen i kommunhuset. Utbildnings och kulturnämnden beslutade efter lång utredningstid och efter votering att upphandla städningen i kommunhuset. Det lokala företag som drog i gång det hela lämnade inget anbud! Städningen gick till det internationella bolaget ISS. Kommunens besparing blir ca 3 500 kr i månaden, i och med det kan vi stå i ett läge där vi behöver säga upp personal pga. arbetsbrist.

 Borde inte vi Socialdemokrater bli glada över att spara pengar?

Jo generellt borde vi det. Men vi tror att utmaningsrätten och städupphandlingen kommer att bli en dyr affär för kommunen.

 Vi tappar i flexibilitet när vi bryter ut små enheter ur en större organisation. Det blir svårare att flytta folk vid arbetstoppar och vid sjukdomar. Vi blir mer låsta i vår roll som arbetsgivare.

 Vi står inför ett kraftigt rekryteringsbehov de närmsta åren. Mellan 2012-2014 kommer 1/3 av kommunens 800 anställda uppnå pensionsålder. Att kommunen i detta läge signalerar att jobbar du i Markaryds kommun då kan din arbetsplats bli utmanad. Hur attraktiv blir vi då som arbetsgivare? Vi konkurrerar med hela arbetsmarknaden.

Vi Socialdemokrater har varit emot utmaningsrätten från början. Det är vi politiker som ska bestämma vilken verksamhet som ev. ska ut på annan utförare. Tycker man att verksamheten är ineffektiv då får man ta sitt ansvar och göra de förändringar som krävs. Man kan inte bara säga att detta lägger vi ut på någon annan.

 Det intressanta i beredningen av ärendet så pratades det bara om att det kunde handla om de jobb som har lägst lön och kräver minst utbildning. Varför är det alltid på det viset att i Alliansens värld så är det dessa grupper som ska ha osäkra anställningar?

 Nej Bengt Germundsson (KD) se till att du menar vad du säger när du tackar personalen för det arbete som de utför. Se till att ta bort utmaningsrätten så att även våra anställda kan känna trygghet och arbetsglädje. Se till att Markaryds kommun är bättre än företag som du kritiserat nyligen för deras personalpolitik. Man bedöms för det man gör inte vad man säger.

 Vi Socialdemokrater kommer att jobba för att kommunen ska vara effektiv med en god personalpolitik. Vi kan vara bättre än andra.

 Joakim Pohlman (S)

Vice ordförande kommunstyrelsen Markaryds kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar